Blago Zadro – Legendarni zapovjednik obrane Vukovara

Rođen je u Bosni i Hercegovini, kraj Gruda 1944. godine, ali se kao desetogodišnjak preselio sa obitelji u Borovo Naselje gdje završava školu.

Nakon završetka škole zaposlio se u tvornici “Borovo” i zasnovao obitelj. Njegova žena Katica rekla je kako je bio pažljiv, dobar i odan suprug te brižan otac djeci s kojom je gledao crtiće, igrao se, šalio, a “djeca su ga naprosto obožavala”.

Početkom demokratskih promjena, aktivno se uključio u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru, te se aktivno uključio u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom. Preuzima zapovijedanje obranom cijelog Borovog Naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borovog Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera.

Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je vodio svoje suborce u akciju. Dva Blagina sina također su sudjelovala u obrani Vukovara, a jedan od njih, Robert Zadro, poginuo je 10.04.1992. u borbama kod Kupresa.

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. Nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju. Njegov sin Robert godinu dana poslije identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Blago Robert Zadro

Neka im je laka Hrvatska zemlja!

Ako vam se sviđa naš članak, ocijenite ga s 5 zvjezdica :)

4 / 5 (4 votes)

Podijeli objavu

Komentiraj

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime