Curia Bani/Regis ili Kraljeva sutjeska

Kraljeva Sutjeska zajedno sa tvrđavom Bobovac bila je sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka.

Sutjeska u starijim dokumentima, u XIV. stoljeću susreće se naziv “Curia bani“, što u prijevodu znači Banski dvor. Naime prije krunidbe kralja Tvrtka (1377. u Milama), bosanskom su državom vladali banovi (Kulin, Prijezda, Stjepan Kotromanić).

Bosna je u XIV. i XVstoljeću doživjela snažan kulturni uspon, a jedan izrazito kulturni krug imao je svoje središte na Bobovcu i u Kraljevoj Sutjesci. Iz pisanih tragova iz XIV. stoljeća saznajemo da je Sutjeska bila tada već formirano naselje varoškog tipa i da je bila u izvjesnom smislu predgrađem Bobovca.

Kraljeva Sutjeska: Riznica arhitekture, kraljeva i tajni

Danas je ovo naselje najpoznatije po franjevačkom samostanu u kojem se nalazi bogata arhiva kulturno – povijesnog materijala. 1873. godine Strossmayer je divno napisao: “Jerbo, ja i sebe i akademiju znanosti , a i našu vladu obvezujem da se jednoč kad Bog dade, da Bosna svoja postane, Bosni sve njezine stvari povrate!

Osim samostana ovdje se nalazi i Dusper kuća, najstarija kuća u središnjoj Bosni, a potječe iz ranog 18. stoljeća. Kuća je nacionalni spomenik i nalazi se pod zaštitom države, otvorena za javnost i predstavlja izvanredan primjer autentične bosanske arhitekture. Osim ove kuće na ulazu u mjesto nalazi se jedna od najstarijih bosanskohercegovačkih džamija koja je po predaji sagrađena za samo nekoliko dana i nakon toga nikad više nije bila popravljana i održavana.

Zvuk orgulja, glas bosanskih banova i kraljeva, brojni pisani tragovi – vjerno čuvaju zidine ovog malog mističnog gradića.

U videoprilogu ispod pogledajte odličnu reportažu Ajle Alihodžić i N1 televizije o riznici arhitekture, kraljeva i tajni.

Ovo pomalo zabačeno i zaboravljeno mjesto u centralnoj Bosni krije mnoge priče. Krije i povijest svih naroda koji su ovdje živjeli i žive. Krije sva blaga koja će ovdje biti pohranjena i čuvana, sve dok je Kraljeve Sutjeske i njenih najvjernijih čuvara – bosanskih franjevaca!

Ako vam se sviđa naš članak, ocijenite ga s 5 zvjezdica :)

5 / 5 (2 votes)

Podijeli objavu

Komentiraj

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime