Biskup Franjo Komarica – Sve je rekao – Tko razumije sve će napokon shvatiti!

Moramo raskrinkati tu strašnu perfidiju, tu pokvarenost, skinut te maske. Ja sam pitao mnoge tko danas vlada svijetom, pa su mi na mnogim mjestima rekli: ignorancija (neznanje), arogancija (bahatost), cinizam (ismijavanje) i naivnost.

Meni je glavni problem u mnogim razgovorima kada ih pitam zašto za vas ja nisam čovjek, zašto mi u Bosni i Hercegovini za vas nismo ljudi? Zašto mi nemamo pravo na osnovna ljudska prava i slobode koja vi, samo je po sebi razumljivo imate? Pa niste niste ljudi, niste nama jednaki. Ono što dolikuje jednom Jupiteru (glavnom Bogu kako kaže stara rimska, latinska poslovica) ne dolikuje volu. 🙂 , jer Jupiter je gazda. Tako i ovdje, što dolikuje Amerikancu, Nijemcu, Francuzu, Englezu, Europljaninu ne dolikuje čovjeku u Bosni i Hercegovini. To je meni problem!

Biskup Franjo Komarica o razgovorima s vrlo utjecajnim ljudima (krojačima) svjetske politike

Pa pobogu kada smo mi samo jedna zapostavljena kolonija te takozvane visoke Europe, koja je pokazala jedno svoje ružno lice na našem području. I to drže 25 godina tako, takav status Quo.

Kako je meni čovjek rekao, ovako sjedeći samo preko stola: Upamtite biskupe ja sam gospodin Bog vaš i bit će onako kako ja kažem. Ja sam naredio rat i bio je rat. Naredio sam mir i mora biti mir. Kažem ja, ekselencijo niiste vi moj Bog, vi dobro znadete o meni prije nego sam ja došao do vas, da ja znam u kojega Boga vjerujem. Ja vas upozoravam, doći ćete i vi pred toga Boga da položite račune kako se ponašate.

Ima mira i u groblju, ali mi još nismo mrtvi i u grobovima. Ima mira i među robovima ali mi ne želimo biti ničije roblje, ni vaše ni ničije. Jer mi vjerujemo u Boga koji nas je oslobodio da budemo slobodna djeca Božja, njegovi suradnici a ne njegovi robovi! Prema tome, ne prihvaćamo taj ropski mir! – Meni je svejedno, ima da šutite, odgovor je bio njegov. Zar to nije cinizam, zar to nije bahatost…?! 😉

U razgovorima sa tolikim, vrlo utjecajnim ljudima, u glavnim gradovima političkih odluka, od Europe, Amerike i Kanade. U centralnim mjestima, dakako uključujući itekako Brisel i Strasbourg, pitao sam parlamentarce pa šta kanite vi s nama za ime božije, koja je vaša opcija sa jugoistokom Europe? Koja je vaša opcija sa Bosnom i Hercegovinom? – Što gore to bolje biskupe! Što gore vama, to bolje za nas!

Meni vođa službene delegacije iz Brisela kaže: Biskupe da se razumijemo, vi Bosna i Hercegovina nas uopće ne zanimate. Vi ste u vrh glave štala za naše konje, ništa više! -Odgovorio sam ja odma: Šta ima slama pod konjskim kopitama pitati gospodu jahače koji su popalili selo i povješali ljude, pobili i sada sjede u gostionici i piju i banče, i plešu i plešu i otvaraju nove karte, Čečenije, Pakistana, Afganistana di će paliti nova sela. Šta ima slama ispod kopita pitati gospodu vas, vas jahače. Kako vas nije stid, kako vas ekselencijo nije stid? – to sam ja u Strasbourgu rekao pred svim parlamentarcima. Smatrao sam to dužnošću svojom, u ime vaše, u ime svih ovdje naših, mojih susjeda, ljudi u Bosni i Hercegovini.

Senad Hadžifejzović: I sto posto prave katastrofalnu grešku i ne pomišljaju da ste vi i Bosanac.. 🙂 Mislim da je to zid na koji nalete kada razgovaraju sa vama.

Pogledajte zanimljivo gostovanje biskupa Franje Komarice u emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem.

Ako vam se sviđa naš članak, ocijenite ga s 5 zvjezdica :)

5 / 5 (1 votes)

Podijeli objavu

Komentiraj

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime