Vijoleta Antolić Viky 

Pogledajte intervju vukovarske heroine koja je povjerila svoga trogodišnjeg sina majci na čuvanje te se u rujnu 1991. kao 21-godišnjakinja priključila postrojbi HOS-a u obrani svoga grada.

HOS-ovci su mislili kako će im puno pomoći sa ranjenima, no kako se pokazala vrlo odlučna i hrabra ubrzo je od suboraca zadužila oružje te aktivno sudjelovala u obrani grada na Sajmištu do njegovoga pada. U grozoti u kojoj se tada našao Vukovar,  njeni preživjeli suborci odlaze u proboj, a Vijoleta odlazi u sklonište gdje joj je bila obitelj i presvlači se u civilnu odoru. Nakon razvrstavanja u dvorištu bolnice, odvode ju na Velepromet gdje provodi jezovitih tjedan dana. Nakon ispitivanja i premlaćivanja u zloglasnoj “sobi smrti” te prijetnji da će joj sina udomiti u Srbiji, razdvojili su ju od djeteta, te ju sa ostalim ženama prebacuju u logor u Stajićevo, a zatim Srijemsku Mitrovicu. Kada su ju odvodili, jedna hrabra sugrađanka preuzela je brigu o njenom trogodišnjem sinu. Nakon razmjene u Zagrebu pronalazi svoga sina.

Nakon što se oporavila, u ožujku 1992. godine priključuje se 204. Brigadi Hrvatske vojske, s kojom sudjeluje u obrani Bosne i Hercegovine tijekom napada JNA na Kupres u travnju i svibnju 1992. godine. Nakon Kupresa, vraća se na bojišnicu istočne Slavonije, sa svojim „Šumarima“ iz 204. brigade, odnosno kao pridružena pripadnica HOS-a Komletinci.

Zatim se pridružuje postrojbi 5. gardijske brigade „Sokolovi“ s kojom sudjeluje na ratištu u Zadarskom zaleđu te u nekoliko navrata i na Južnom bojištu.

Vijoleta Antolić Viky provela je ukupno 1696 borbenih dana u Hrvatskoj vojsci (oko 4,5 godine) te je 1996. godine umirovljena sa činom narednice i kao hrvatski ratni vojni invalid, od posljedica logora, bolesti i lakših ranjavanja.

U srpnju 2014. godine Vijoleta U Zagrebu gubi svoj život u prometnoj nesreći sa 45 godina.

Iza sebe je ostavila sina Zorana (nekoć trogodišnjaka) i kćerku Andreju.

Heroino, počivaj u miru!

Komentiraj

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime