HOS-ovac Stojan Vujnović Srbin

Pukovnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) tijekom Domovinskog rata Stojan Vujnović Srbin, prema riječima pukovnika Ivana Anđelića, je bio čovjek i bojovnik iznimne i rijetko viđene hrabrosti. U vrlo teškim situacijama je ostajao hladnokrvan i priseban. Bio je heroj Domovinskog rata rodom iz Andrijaševaca, i sa ponosom mogu kazati da je pravi i istinski slavonski sin.

Rođen je u selu Andrijaševci pokraj Vinkovaca, bio je oženjen i dobio kćer. Početkom rata u Hrvatskoj priključuje se postrojbama vinkovačkog HOS-a. Sudjelovao je mnogim borbama u okolici Vinkovaca (Komletinci, Mala Bosna, Nijemci) i ubrzo postao zapovjednik jednog od vodova vinkovačkog HOS-a. Zbog svog imena i prezimena koja podjećaju na srpska, dobio je nadimak Srbin.

Vujnović, kao iskusan vojnik, postavljen je od strane vodstva Hrvatske stranke prava za zapovjednika II. bojne HOS-a “Ante Paradžik”, koja je djelovala u Bosanskoj Posavini, te mu je pri tome i dodjeljen čin pukovnikaII. bojna HOS-a “Ante Paradžik” bila je nacionalno vrlo mješovita postrojba. U njoj je bilo stranaca iz mnogih europskih zemalja, ali i nekoliko iz arapskih.

11. rujna 1992. Stojan Vujnović je krenuo na prvu crtu obrane, ali kod mjesta Grebnice (Bosanski Šamac) dvije su osobe u maskirnim odorama otvorile vatru na kombi. Vujnović je ubijen na mjestu, a njegova suputnica Lenka Perić je ranjena. Uspjela je doći do obližnjih položaja HOS-a kod Lijeskovca i ispričati što se dogodilo. HOS-ovci su došli do kombija ali ubojice nisu otkriveni. Lenka je u pratnji HOS-ovaca prevezena u Đakovo u bolnicu te je kasnije nestala. Stojan je nekoliko dana kasnije pokopan u rodnom mjestu. HOS-ovci su iznjeli teoriju da je Vujnović ubijen od strane HVO-a no to nije potvrđeno.

HVO je iznio mogućnost djelovanja srpskih diverzanata koji su ubili Vujnovića. Postoji i priča da je Vujnović ubijen jer je trebao preuzeti zapovjedništvo nad 104. HVO brigadom. O atentatu postoji dokument Ministarstva obrane RH, koji je potpisao brigadir Josip Perković, no ubojice nikada nisu otkriveni.

Po želji pripadnika postrojbe, II. bojna “Ante Paradžik” promijenila je ime u II. bojna “Stojan Vujnović Srbin” – jedinica specijalne namjene. U prosincu 1992. postrojba je dobila i zasebnu oznaku na kojoj se nalazi Vujnovićev lik. II. bojna “Stojan Vujnović Srbin” ukinuta je u veljači 1993. a vojnici su prešli u sastav 104. HVO brigade.

Ako vam se sviđa naš članak, ocijenite ga s 5 zvjezdica :)

5 / 5 (2 votes)

Podijeli objavu

Komentiraj

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime