Zbor Narodne Garde (ZNG-e) u Domovinskom ratu

28. svibnja 1991. godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu dogodio se povijesni događaj, nakon dugo desetljeća dogodilo se prvo postrojavanje Zbora narodne garde.

Postrojbe Zbora narodne garde (ZNG-e) činile su začetak buduće Hrvatske vojske i bile su odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Republici Hrvatskoj, kada je 23. svibnja SDP-SKH na čelu sa Ivicom Račanom predao cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA netom prije agresije na Republiku Hrvatsku.

Povijesnom događaju na stadionu u Kranjčevićevoj prisustvovali su i sinjski alkari kako bi podsjetili na junaštvo mnogih hrvatskih generacija.

Zatim je došao predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i najviši državni službenici pred kojima su prodefilirali vojnici. Kada su se jedinice postrojile položena je prisega, a brigadama Zbora narodne garde (ZNG-e) podijeljene su zastave.

28. svibnja slavi se kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Tekst svečane prisege ZNG-e

“Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske narodne garde zahtijevaju i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane.”

 

 

 

Ako vam se sviđa naš članak, ocijenite ga s 5 zvjezdica :)

5 / 5 (1 votes)

Podijeli objavu

Komentiraj

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime